Historiek
In 1969 stichtten enkele Snipe en 470 zeilers aan de Kalkaert, tussen Oostende en Middelkerke, de eerste Oostendse zeilclub specifiek voor kleinzeilerij. Na enkele jaren op de kleine Kalkaert werd uitgekeken naar een betere locatie en verhuisde de vereniging naar de 80 hectare grote Spuikom.
Vanaf 1973 werd er gezeild op "de pit" en een jaar later bouwde stad Oostende het huidige clubhuis aan de Vicognedijk. Na de aansluiting bij het Vlaams Verbond voor Watersportverenigingen werd de naam : VVW Oostende. Jaren later werd deze verduidelijkt naar VVW Oostende Spuikom. Bij de opsplitsing tussen het recreatieve VVW en de competitieve Vlaamse Yachting Federatie sloot onze vereniging aan bij de "VYF" en werd de naam gewijzigd naar Watersport Oostende Spuikom of kortweg WOS. Met 80ha biedt de Spuikom uitstekende watersportmogelijkheden. Gedurende de loop der jaren werd de spuikom minder diep, maar toekomstplannen met een hoger waterniveau waarborgen opnieuw een aantal jaren zeilplezier.
Sinds enkele jaren wordt er actief samengewerkt door de Oostendse zeilclubs. Inspanningen worden gezamenlijk gedragen, de clubs komen meer en meer als de watersporteenheid naar buiten. Medewerkers van VVW Inside-Outside, RNSYC, OSRC en WOS helpen elkaar met respect en behoud van eigen identiteit. Krachten worden gebundeld, wedstrijden worden samen georganiseerd en trainingen gebeuren over de clubgrenzen heen. Vele watersportsteden staan met verstomming te kijken hoe goed de Oostendse zeilmachine draait en hoe uiteraard ook de sportieve resultaten niet achterwege blijven.
De WOS is, zoals de andere Oostendse zeilclubs, een open en gastvrije club waar andere teams graag komen trainen.
Zeg nu zelf, waar kan je beter trainen dan in Oostende. Bij goed weer kan je zo op zee.
En wanneer de weergoden wat minder gunstig weer brengen, kan je terecht op de Spuikom, het op-één-na grootste binnenwater van België. In de winter een paar graden warmer dan het binnenland en door het zoute water nog ijsvrij wanneer er op andere plaatsen niet kan gezeild worden.
Als club hebben we een actieve clubwerking met een eigen gerenommeerde zeilschool. De zeilschool waar op een recreatieve manier de sport wordt aangeleerd, is de kweekvijver van de toekomstige wedstrijdzeilers.
Niet onbelangrijk in een stad van zeilers is een commerciële partner, die zowel als sponsor en als mentor de Oostendse clubs ondersteunt, en die hebben we met z'n allen samen gevonden in Marina Yachting Center. Mag volgend zeilseizoen opnieuw een jaar zijn, waarbij we samen, over de clubgrenzen heen, de Oostendse zeilsport nog verder kunnen uitbouwen.
Steeds welkom aan "de pit".
Het Bestuur WOS